20 Aralık 2009 Pazar

Çiğlifm, Çiğli fm dinle,Çiğli radyosu

Çiğli fm, Çiğlifm, Çiğli fm dinle,Çiğli radyosu dostluğun buluştuğu adres
MÜZİĞİN, DOSTLUĞUN,SEVGİNIN ZİRVEYE ÇIKTIĞI YER. En sevilen ve popüler müzikler sizleri bekliyor.Sohbetin en seviyelisi,gelin görün karar verin. dj NaZLi dj Kenan DJ Emre DJESRA DJ Kırmızıgüller radyo fm efm efem radio sohbet chat flatcast tema dinle sohbet chat ÇiğliFm Çiğli Fm radyo dinle



RADYOYA GİRİS İCİN TIKLAYIN

Çiğli, İzmir Büyükşehir Belediyesine bağlı olan ve il merkezine 17 km uzaklıkta bulunan ve 1992 yılında kurulan ilçe. Çiğli, ilçesine bağlı 1 belde belediyesi ve 1 köy bulunmaktadır. İlçenin kuzeyinde Menemen, doğusunda Karşıyaka, güneyinde ve batısında Ege Denizi yer almaktadır.
Eski tarihlerde, ilçenin genel olarak bataklık ve sazlıklardan oluşması ve denize yakınlığı nedeniyle yeşil alanlara çok çiğ düşmesinden dolayı, ilk yerleşenler tarafından buraya “Çiğli” adı verildiği bilinmektedir.

Çiğli’de ilk yerleşimin, 19. yüzyılın sonlarına doğru, Balkanlardan göç eden soydaşlarımız tarafından gerçekleştirildiği bilinmektedir. Kurtuluş Savaşı esnasında İzmir’in Yunanlılar tarafından işgalini müteakiben, Yunan zulmünden kurtulmak isteyen bir kısım yerli halk burayı daha güvenli bularak yerleşmiştir. Cumhuriyetin ilk yıllarında ve daha sonra yapılan mübadeleler çerçevesinde Batı Trakya’dan gelen soydaşlarımızın yerleştirilmesiyle ilk etapta köy olarak kurulmuş, 1956 yılında belediye statüsü aldıktan sonra, 1966 yılında meydana gelen Varto ve Hınıs depremleri sonucunda evsiz kalan aileler bugünkü Güzeltepe ve Şirintepe mahallelerinin bulunduğu alanlara yerleştirilmiş, bu süreç daha sonra doğu ve güneydoğu bölgelerinden gelen vatandaşlarımızın Büyükçiğli, Küçükçiğli ve Balatçık mahallelerine iskan edilmeleri ile devam etmiş, 1981 yılında Milli Güvenlik Konseyi’nin 34 No’lu kararıyla İzmir Belediyesi sınırları kapsamına alınmıştır. Büyükşehir Belediyeleri Teşkilatlanması ile ilgili 303 sayılı kanundan sonra Karşıyaka Belediyesi’ne bağlandıktan sonra, 1992 yılında ilçe statüsünü kazanıncaya kadar adı geçen belediyenin şubesi olarak varlığını sürdürmüştür. 27.05.1997 tarih ve 3806 sayılı yasa ile Çiğli adı altında 10 mahalle metropol olarak değerlendirildikten sonra, Sasalı beldesi ve Kaklıç köyü de dahil edilerek bugünkü ilçe sınırları oluşturulmuşturulmuştur.
Kültür [değiştir]

İlçe'de yaşayan yerli halk genelde göçmen ve Balıkesir'den gelerek ilçe'ye yerleşen insanlardan oluşmaktadır. Düğün törenleri ve adetleri genellikle Göçmen ve Balıkesir yöresi adetleriyle örtüşmektedir. Yaşayan Halk Akdeniz toplumuna özgü bitkisel gıdaları tercih etse de özellikle göçmen yemekleri oldukça revaçtadır.MAY

Bunun yanı sıra mardin, diyarbakır, batman, şanlıurfa, bitlis, bingöl, erzurum muş, Varto, Hınıs ve çevre ilçelerden göç eden insanlar genellikle Güzeltepe ve Şirintepe mahallerine yerleşmişlerdir. Sonradan gelen bu insanlar kendi kültürlerini korumaya ve sürdürmeye devam etmişlerdir. güneydoğu ve Doğu Anadolu Bölgesinin adetlerinihgjhgj sürdürmektedirler. Yemek kültürüde yine güneydoğu ve Doğu Anadolu Bölgesine özgü yemeklerden oluşmaktadır.ve buranın halkının çoğu fenerbahçelidir
Coğrafya [değiştir]

Kuzeyinde Menemen İlçesi, güney ve batısında İzmir Körfezi, doğusunda Karşıyaka ilçesi bulunmaktadır. Çiğli İlçesi İzmir merkeze 27km , Menemen ilçesine 18km, Karşıyaka ilçesine 7 km uzaklıktadır. Çiğli İlçesi sıradağ yükseltileri ile İzmir Körfezi arasındaki eski Gediz Nehri yatağının oluşturduğu ovada kurulmuştur. İlçemiz, geniş bir kıyı ovasına sahiptir. Yükseltiler ile ova İzmir Çanakkale Karayoluyla ayrılmış gibidir. Körfez kıyısındaki ovalık alan çorak ve bataklıktır. Egekent, Evka-2 ve Evka-5 toplu konutları az eğimli bir alandadır.

İklim Tipik bir Akdeniz İklimi özelliği göstermektedir. Yazları sıcak ve kurak, kışları ise ılık ve yağışlıdır. m düşen ortalama yıllık yağış miktarı 490mm, doğal nem ortalaması %79 civarındadır.Özellikle evka 5 ve egekent gibi mahalleleri aşırı yokuştur bu mahallelerde yürüyerek dolaşanın anası ağlar.evka5 semtinin kkampüs arabaları ne akla hizmetse kaldırılmış ve buradaki öğrenciler üniversite yollarında kaderlerine terkedilmiştir.yani gelen gideni aratmıştır yeni gelen muhtar eski muhtar ali güneşi aratmıştır. yaptığı hiçbir icraat olmadığı gibi mahalle dahada vahim bir durum almıştır.!!!!!
Nüfus [değiştir]

2007 yılında yapılan nüfus sayımı sonuçlarına göre Çiğli İlçesinin toplam nüfusu 144.251’dir. Kilometrekareye isabet eden kişi sayısı 117’dir. Nüfus artış hızı yıllık 3,7’dir. 2008 yılına göre kentin nüfusu 145.793'dür.Egekent Semtinin içindeki mahallelerle birlikte 60000 nüfusu vardır.
Ekonomi [değiştir]

İlçe ekonomisi ticaret ve sanayiye daylıdır. Türkiye'nin en önde gelen sanayi bölgelerinden biri olan Atatürk Organize Sanayi Bölgesi ve Türkiye'nin tuz ihtiyacının yarıdan fazlasını karşılayan Çamaltı Tuzlası, Çiğli sınırları içerisindedir. İlçedeki Tuzlanın bir bölümünde 1982'de koruma altına alınan İzmir Kuş Cenneti bulunmaktadır. Bunun yanı sıra ilçe kırsalında hayvancılık ve tarımsal ekonomi de oldukça önemli yer tutmaktadır.
Sanayi Bölgesi [değiştir]

İlçe sınırları içerisinde bulunan İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi içinde 495 büyük ölçekli işyeri planlanmış olup bunların 440’ı faal olarak çalışmaktadır. 22.000 kişinin çalıştığı bölgede tüm firmalar tam kapasite ile çalıştığında 40.000 kişinin istihdam edileceği tahmin edilmektedir. Bölgenin yıllık ihracatı 1 milyar $, ithalatı ise 650.000 $ dolayındadır. 42 MW gücünde Enerji Santrali 1999 yılı sonunda üretime alınmıştır. Bölgede yer alan tesislerin enerji kesintisi sorunu bu sayede ortadan kaldırılmıştır. Atıksu Arıtma Tesisinin kapasitesi 21.000m3/gün’dür. İlçede yaşayan örgün eğitim çağındaki çocuklarımıza yönelik İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi Özel Eğitim ve Uygulama Okulu yaptırılmış ve hizmete sunulmuştur.

İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’nde, Bölge Müdürlüğü binası, cami, cami altında 5 adet dükkân, eğitim merkezi, ısıtma merkezi, benzin istasyonu, itfaiye, 13 adet banka şubesi, küçük parseller merkezinde 40 dükkânlık bir sosyal merkez, atıksu arıtma tesisi, Ataer AŞ. Enerji Santrali, 41 adet trafo merkezi ile hizmet vermektedir.
Kuş Cenneti [değiştir]

İçinde 215 tür kuşun barındığı dünya kuşlarının başkenti ‘İzmir Kuş Cenneti’ Çiğli ve Menemen İlçe sınırları içinde yer almaktadır. İzmir’e 30 km uzaklıktadır.

İzmir Kuş Cennetinde, Flaming, Tepeli Pelikan, Küçük Akbalıkçıl, Gri Balıkçıl, Leylek, Saz delicesi, Kerkenez, Sakarmeke, Ev Kırlangıcı, Kır Kırlangıcı, Serçe, Saksağan, Kır İncirkuşu, Yalı Çapkını, Poyrazkuşu, Kocagöz, Gümüş Martı, Küçük Sumru, Kukumav, Boğmalı Toygar,Tepeli Toygar, Arıkuşu, Uzunbacak, Mahmuzlu Kızkuşu, Çamurçullu ve Kızılbacak kuşları en çok görülen türlerdir.

8.000 hektarlık alanda yer alan sazlıklar, adalar, yarımadalar ve tuzla havuzları buranın kuş cenneti olmasına uygun ortam hazırlamıştır. Dalyan ve tuzlanın tuzlu suyu, sazlıkların ise tatlı suyu buralarda yaşayan çeşitli balık ve diğer canlılar, kuşların doğal besin kaynaklarını oluşturmaktadır.

Ayrıca Avrupa'nın en büyük doğal yaşam parkı olan İzmir Doğal Yaşam Parkı'da Çiğli ilçesi sınırları içerisindedir.
Spor [değiştir]

İlçe'nin henüz profosyonel ligde mücadele eden bir takımı yoktur.Futbolda Çiğli Belediyespor 3. lige terfi maçlarında finale kadar yükseldiyse de 3. lige çıkmayı başaramadı.Güzeltepespor,Yenimahallespor ve Dadaşspor ilçenin amatör ligde mücadele eden diğer futbol takımlarıdır.

Eski milli futbolcularımızdan Yusuf Tepekule ve ünlü milli atletimiz Semra Aksu'da Çiğli'nin yetiştirdiği önemli sporculardandır. ayrıyca bazı riveyetlere göre şevçenko isimli ünlü futbolcu burada doğmuştur ayrıca dünya futbolunun önde gelen simalarından kaka,şevcenko,ronaldinyo, hanri zaman zaman inönü(kemalin saha) stadına maç yapmak için yürüyerek gelmktedirler.son maçlarda formsuzluğuyla dikkat çeken kaka isimli oyuncu bugün inönüde 10 11 maça çıkacaktır izlemek isteyenlerin stada gelmesi rica olunur

Hiç yorum yok: